Konkurs potraw i wystawa rękodzieła ludowego!
Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom za wzięcie udział w konkursie potraw regionalnych i zaprezentowanie przepysznych dań min. Orawskie zawijańce weselne, chleb po orawsku na liściu kapusty, chytre mięso, sołdra czy różnorakie sery. Uczestnicy, którzy przygotowali najsmaczniejsze dania, zdaniem osób degustujących otrzymali nagrody rzeczowe w tym urządzenia kuchenne i wyróżnienia.
Dziękujemy również za odwiedzenie wystawy rękodzieła powstałego w ramach prowadzonych warsztatów. Wystawa była okazją do przypomnienia sobie dawnych technik rękodzielniczych min. tj. ceramika, filc, bibułkarstwo, wycinankarstwo czy ozdoby dawnych chałup, które przypadły do gustu zwłaszcza najmłodszym uczestnikom.
Powyższe wydarzenia były częścią projektu „Szlakami dziedzictwa kulinarnego i rękodzieła ludowego Podhala, Spisza i Orawy”, realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu ofert z Turystyki pn. „Małopolska Gościnna”. Celem projektu była promocja i podniesienie jakości oferty turystycznej ze szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych i rękodzieła ludowego z regionu Podhala, Spisza i Orawy. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i zapraszamy kolejne osoby chcące poznać dawne techniki rękodzielnicze.